PENGENALAN

Salam sejahtera,

Kami di sini (Poliklinik Penawar Pontian) ingin menyampaikan serba sedikit maklumat mengenai penyakit sama ada yang sedang berlaku ataupun tidak sebagai pengetahuan kepada anda semua. Terdapat juga maklumat sama yang boleh anda perolehi di laman web lain.

Kami ingin membantu anda dengan memberi maklumat mengenai penyakit yang mungkin anda hidapi melalui blog kami. Namun begitu adalah baik sekiranya anda berjumpa dengan doktor supaya beliau dapat merawat anda dan megenalpasti lebih lanjut penyakit yang anda hidapi.

Selain itu, blog ini juga adalah blog maklumat dan pemberitahuan serba sedikit mengenai aktiviti klinik dari masa ke semasa.

Apa yang kami ingin sampaikan adalah supaya anda semua mendapat maklumat mengenai Poliklinik Penawar Pontian serta menyedari tahap kesihatan anda.
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.

"Bersabarlah dalam menghidapi penyakit. Sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa."

Dari kami, semoga anda semua dijauhkan daripada penyakit yang merbahaya dan semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.

PERKHIDMATAN KLINIK


KES 1

“Klinik mana yang ada buat pemeriksaan kesihatan dan juga x-ray? Masa sudah suntuk, surat penjawatan di sebuah syarikat, baru je saya dapat semalam. Lusa saya akan mendaftar sebagai pekerja baru. Mana sempat buat pemeriksaan kesihatan di klinik kesihatan lain. Confirm ramai orang. Kena menunggu lagi, buang masa sahaja. Silap-silap kena booking masa nak medical check up. Macam mana ni.. Risaunya saya…”

KES 2

“Saya adalah majikan kepada warga Indonesia yang bekerja di sini (Johor). Semua pekerja saya memiliki pasport yang telah disahkan oleh immegresen Malaysia semasa mereka memasuki ke sini untuk bekerja. Sebagai majikan, saya bertanggungjawab ke atas mereka untuk membuat medical check up supaya mereka bukanlah antara yang membawa penyakit merbahaya ke negara ini. Oleh itu, saya perlukan FOMEMA untuk buat semua ini ke atas mereka. Klinik mana yang menjadi panel FOMEMA, sebab saya dapati tidak semua klinik menyediakan perkhidmatan ini.”

KES 3

“Saya seorang suri rumah. Saya telah disahkan mengandung anak pertama selepas membuat pemeriksaan doktor. Due date bayi nak lahir pun dah nak dekat. Jadi saya nak buat scan kandungan saya. Maklumlah, risau juga saya dengan kandungan pertama saya ini. Bila dengar cerita dari kawan-kawan ada yang mengalami bayi songsang dalam kandungan. Saya amat risau. Jadi klinik mana yang ada menyediakan kemudahan ultrasound, bolehlah saya datang bersama suami untuk membuat pemeriksaan.”

KES 4

Saya mempunyai dua orang anak lelaki yang berumur 10 dan 11 tahun. Saya bercadang pada masa cuti sekolah nanti hendak membawa mereka untuk berkhatan. Kalau boleh biarlah mereka berkhatan di klinik. Cepat sikit dan tidak perlulah saya menunggu giliran terlalu lama. Tetapi klinik mana yang ada perkhidmatan berkhatan ini? Boleh saya mendaftarkn nama anak-anak saya untuk berkhatan nanti.”

Adakah anda pernah mengalami situasi di atas? Semua perkhidmatan bagi keempat-empat kes di atas ada di Poliklinik Penawar Pontian. Bagi anda yang tinggal berdekatan dengan klinik kami, bolehlah datang untuk mendapatkan perkhidmatan dan kemudahan yang kami sediakan. Untuk makluman anda, berikut adalah perkhidmatan yang kami sediakan:- • X-ray - Dada dan anggota badan iaitu tangan dan kaki sahaja.
 • Berkhatan (Circumcision) untuk kanak-kanak dan dewasa lelaki.Buat masa ini tiada perkhidmatan berkhatan perempuan.
 • Electro-cardio-gram (ECG)
 • Pembedahan kecil seperti I&D , membuang ketumbuhan yang minor , rawatan untuk IGTN (Cagu) ,tindik telinga, menjahit luka-luka(TNS), dressing dsb.Klinik juga mempunyai mesin diathermy(Buzzer)
 • Rawatan Bronchial Asthma seperti nebuliser, suntikan hydrocort, suction dan oksigen.
 • Ultrasound untuk antenatal (Ibu mengandung)
 • Klinik Kesihatan Ibu Dan Anak termasuk rawatan antenatal, Merancang keluarga, Pap Smear, Imunisasi dsb.
 • Pemeriksaan Pekerja Asing (Foreign Worker) -FOMEMA
 • Rawatan kepada panel-panel yang melantik.
 • Pemeriksaan perubatan untuk pekerjaan, menyambung pembelajaran , perkahwinan dsb.
 • Pemeriksaan untuk JPJ, menunaikan Haji dan Umrah , Senjataapi dsb
 • Perkhidmatan house-call untuk radius kurang dari 10 km sahaja.
 • Rundingcara untuk rujukan rawatan ke Pakar-Pakar Perubatan
 • Rawatan 24 jam.

Sunday, July 12, 2009

BEWARE H1N1

Bila Allah mengatakan BABI itu haram maka haramlah ia dan terserlah bahawa pada masa kini ia membawa penyakit.Menurut Dr Shuhada pegawai perubatan dan kesihatan di klinik kesihatan Air baloi di pontian telah ada kes sebanyak 3 orang.

No comments:

Post a Comment